January 06, 2014

page 6.


Aasta algus on nii toredalt igasuguseid tabelikesi täis, millest ma mingeid ikka jälgida üritan, eile siis ETV2 pealt Eesti top50 muusikavideode rindel. Müstiline, mis ime lugusid sinna tabelisse mahtus, üks jagu üllatusi, aga tunduvalt vähem, kui seda oli Raadio2 aastahiti edetabelis. Palju head Eesti hip hop'i, koos toredate videodega. Lisaks ka täitsa toredat rokki, seda kahjuks rohkem küll tabeli tagapooles, aga parem, kui üldse mitte. Vahele oli küll igasugu veidrat kraami, mille kohta tekkis küsimus, et miks või kuidas nad seal on? Pole mõtet leiutada uuesti vanakooli metalit, kui sa päris hästi instrumenti mängida ei oska, üldse see, et sa kodus põlve otsas mõnda asja tinistad ja ema ütleb, et päris hea on, ei tähenda, et sa peaks bändi tegema hakkama teiste samasugustega. Päris piinlik oli kuulata. Samas oli ka noori andekaid tüüpe, kes päris reaalselt valdasid oma instrumenti ja tekitasid huvi nad hiljem ülesse otsida ja neil silma peal hoida. Aga aga aga 10ndal kohal tabelis oli Metsakutsu looga mustad südamed ja viiendal oli DVPH looga Karavan ja trummipõrin ja ja ja esimene koht Metsakutsu looga 11. Aye, Metsakutsu tegigi aasta räpivideo! (tahtsin seda siin sheerida ka, aga see bloggeri rakendus ei leia seda ülesse, seega huvi korral KLIKI SIIA! ). 

Mingil naljakal põhjusel aga tooksin ma välja ka Tommy Cashi video. Artist, kes kõlab ehk alguses veidralt ja ülepingutatult, aga ega ta vist polegi massidele mõeldud. Video on äge ja korralik. Kui ma seda mõni aeg tagasi esimest korda nägin, siis ma ei osanud arvatagi, et tegu Eesti teemaga...aga teate, mina olen küll uhke, et meil sellist teemat ka leidub! :)

Omaette klassika oli selle saate juures, et eetris olid "spetsialistid" kes kommenteerisid lugusid ja videosid ja kõik oleks väga okei olnud, kui seda oleks teinud tõepoolest inimesed, kes teavad, millest nad räägivad. Kristo Rajasaare oli neist vast ainus, kes midagigi subjektiivset suutis mõnel helgemal hetkel öelda. Aga kes on üldse Natalie Mets ja miks tal lubati riigitelevisioonis suu lahti teha? Või kes on Mart Niineste, et teda sinna saatesse vaja oli? Piinlik oli kuulata. Eestlasele omaselt oli vaja maha materdada kõike, sest see ju Eesti asi. Fuck you, Eesti asi on kohati ikka väga hea asi! Tubli pisikene rahvas, kahjuks aga kaasmaalased ei oska teiste tööst ja vaevast head asja välja näha ja siis on vaja pigem kärpida teiste tiibu, kui tuult juurde puhuda. Idiootsus. 
Teen siia veel kiire kopi/paste Metsakutsu isiklikust facebook'ist ja kui aus olla, siis paremini ei saagi vastata neile sapistele kommentaaridele, mis tema pihta seal saates tulid. 

ja siit ta läheb...

"ÄRA VALETA RIIGITELEVISIOONIS, PRODUCTPLACE MENT!

Minu arvates (<- oluline koht!) üldjoontes kommentaarid eilses muusikavideote aasta saates Eesti Top 50 illustreerivad väga kenasti olukorda killustunud Eesti muusikas. Künka otsas kükitavad ainult väga konkreetse muusikazanri/sõpruskonna/ettevõtmisega seotud seltskonna inimesed, kes aktiivselt ja õõvastava läbinähtavusega seisavad ainult oma zanri/sõpruskonna/ettevõtmise või kahtlastel alustel sümpatiseerivate isiklike lemmikute huvide eest. Seda kõike tehakse rabistades, kiiruga, ettevalmistamata, taustinfot omamata ning plähmerdades. Leian, et kui räägid Eesti muusika eest riigitelevisioonis, siis ei saa endale lubada kommentaare sõnu valimata. Üleriigiliselt arvamusliidri ametit pidav, aga mõnes “coolis” nišimuusika zanris igapäevaselt tegutsev inimene peab suutma kommenteerida adekvaatselt ka näiteks Birgit Õigemeele loomingut. Kui suudad mokaotsast poetada ainult “mh..mai tiagi, kuidagi igav, mulle ikka meeldib kui mees laulab…”, siis võibolla ei ole veel õige aeg käes minna kritiseerima kõikide kodumaiste muusikute aasta tööd ja vaeva. Või siis lihtsalt tunda ära moment, kus tasub mitte kaasa rääkida. Kes olen mina, et kommenteerida Eesti muusika “olukorda”? Aga, kes on Natalie Mets, et halvustada Goresoerd'i muusikavideot? Sain mingi aeg tagasi The Baltic Scene’lt toreda suhtumist näitava vastuse, et “..ausalt öeldes poleks see (Metsakutsu muusika) väga Baltikumi mastaabis toetanud, sest lätlased-leedukad pole eestikeelse materjali vastu huvi üles näidanud..”. Kuidas nad seda huvi üles näidata saavad, kui nad ei teagi, mille vastu huvi üles näidata??? Loomulikult ma ei sihi emakeelega piiride taha, aga mulle tundus see seisukoht kuidagi toores. Video “11” on oma rahade ja võlgade ja inimeste heatahte peal ülesehitatud suur-suur töö. Väga suur töö. Võttemeeskond oli 20+ inimest, kellest keegi ei saanud kuu aja ettevalmistuste ja 2x24h võttepäevade eest palka. Loomulikult on väga lihtne piparkook põses krõmpsumas näida tark kommentaaridega productplacementist ja kinnimaksmisest, aga see on otsene VALE! Laim inimeste pihta, kes on mingi asja sisse poetanud tüki oma hingest. Tööd teinud inimeste dekrediteerimine on ebaõiglane ja seda ma ei tolereeri! Natukenegi, natu-natukenegi rohkem teadmisi ja avaramat silmaringi ja kõik saaksid aru, et kõnealune kaubamärk on videos sisuga sünkroonis sihilikult üle vindi keeratud. Uskumatu, et seda peab kellelegi sõrmega kätte näitama. Nii-et vähem ettevalmistamata solvavat silmad kinni puusalt täristamist ja rohkem teemakohaseid kommentaare video teostuse, idee, tehnilise lahenduse, tegijate jms kohta järgmisel aastal. 

Aitäh Hardi, et sa selle video selliseks maalisid nagu ta on. Vastupidiselt eilse Eesti Top 50 arvamusliidrite kommentaaridele, olen mina väga selgel seisukohal, et see ON Metsakutsu läbi aegade kõige ägedam, nutikam, ilusam, ettearvamatum muusikavideo. Aitäh produtsendile, kunstilisele juhile, tema assistentidele, operaatorile, operaatori abidele, monteerijale, värvide keerajale, tüdrukule videos. Suur-suur aitäh Skyline Media’le helikopteri kaadrite eest. Siinkohal tahaks öelda teistele, et tehke järgi, raisk! Suur kummardus Nike’le, et ikka suudate neid asjatundlike kommentaare alla neelata."


No comments: